Ρομποτική αρθροπλαστική γόνατος
Η οστεοαρθρίτιδα του γόνατος είναι μια εκφυλιστική νόσος, όπου ο χόνδρος και το οστούν κάτω από αυτόν φθείρονται, με αποτέλεσμα έντονο πόνο κατά τις δραστηριότητες της καθημερινότητας και προοδευτικά ακόμη και κατά την ανάπαυση και τον ύπνο. Από οστεοαρθρίτιδα του γόνατος υποφέρουν εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως και η νόσος, σε προχωρημένα στάδια, όταν η άρθρωση έχει πλήρως καταστραφεί, αντιμετωπίζεται μόνο με τη χειρουργική αντικατάσταση από μία νέα, τεχνητή άρθρωση με μια επέμβαση που ονομάζεται αρθροπλαστική.
Η αρθροπλαστική γόνατος εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία εδώ και πάνω από 50 χρόνια και τις τελευταίες δεκαετίες η εξέλιξη στη χειρουργική τεχνική και τα χρησιμοποιούμενα υλικά («προθέσεις») υπήρξε ραγδαία, με αποτέλεσμα οι επεμβάσεις αυτές, στα χέρια εξειδικευμένων χειρουργών, να θεωρούνται επεμβάσεις ρουτίνας, που πραγματοποιούνται με ασφάλεια και πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας. Σημαντική, καινοτόμος, πολύ πρόσφατη εξέλιξη είναι η πραγματοποίηση ρομποτικά υποβοηθούμενης αρθροπλαστικής γόνατος, κάτι που θεωρούμε όλο και πιο βάσιμα, ότι θα αποτελέσει κυριολεκτικά «επανάσταση», αναφορικά με την ακρίβεια, το άριστο λειτουργικό αποτέλεσμα αλλά και τη μακροβιότητα της επέμβασης αυτής.
Κατά την ολική αρθροπλαστική του γόνατος αφαιρούμε το φθαρμένο οστούν και το χόνδρο, στοχεύοντας να αποκαταστήσουμε τον άξονα του σκέλους που συνήθως, λόγω της εκτεταμένης φθοράς, έχει παρεκκλίνει και ταυτόχρονα να εξισορροπήσουμε τους συνδέσμους και τα υπόλοιπα μαλακά μόρια της άρθρωσης. Είναι δηλαδή μία επέμβαση που αφορά τόσο τα οστά όσο και όλους τους συνδέσμους του γόνατος. Η επίτευξη του συνδυασμού τόσο της ευθυγράμμισης του σκέλους όσο και της εξισορρόπησης των συνδέσμων, όσο πιο κοντά γίνεται στο «φυσιολογικό», καθ’ όλο το εύρος κίνησης του γόνατος είναι το απόλυτο ζητούμενο για το καλύτερο δυνατό τελικό αποτέλεσμα. Αυτό όμως είναι δυστυχώς αδύνατο να επιτευχθεί στον απόλυτο βαθμό με τις συμβατικές τεχνικές και ακριβώς εδώ παρεμβαίνει η τεχνολογία αιχμής που χρησιμοποιούμε στην ρομποτικά υποβοηθούμενη αρθροπλαστική.
Το ρομπότ αποτελείται από έναν ρομποτικό «εγκέφαλο» και από ένα ρομποτικό βραχίονα. Ο ρομποτικός εγκέφαλος, με τη βοήθεια αισθητήρων ανίχνευσης θέσης και κίνησης καθώς και ειδικού λογισμικού, επεξεργάζεται δεκάδες χιλιάδες παραμέτρους και πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο (Real-time planning), βοηθώντας το χειρουργό στο να αποφασίσει με εξαιρετική λεπτομέρεια το πλάνο της επέμβασης. Ο ρομποτικός βραχίονας κατόπιν εξασφαλίζει την εκτέλεση της επέμβασης, με βάση το λεπτομερές πλάνο που έγινε προηγουμένως από το χειρουργό με τη βοήθεια του ρομποτικού εγκεφάλου, με απόλυτα ελεγχόμενο τρόπο και τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια. Η χαρτογράφηση του οστού και του χόνδρου από τους αισθητήρες του ρομποτικού μηχανήματος γίνεται σε πραγματικό χρόνο κατά τη διάρκεια της επέμβασης χωρίς ακτινοβολία και χρονοβόρες, περίπλοκες, προεγχειρητικές διαδικασίες. Η ακρίβεια της τοποθέτησης των προθέσεων με τη βοήθεια του ρομποτικού μηχανήματος ξεπερνά το 98% με βάση την εξατομικευμένη ανατομία του κάθε ασθενούς. Τα ποσοστά αυτά ήταν σαφώς χαμηλότερα με τις συμβατικές τεχνικές.
- Η εξαιρετικά ακριβής τοποθέτηση των προθέσεων, απόλυτα προσαρμοσμένη στην ανατομία του ασθενή.
- Η απόλυτη εξατομίκευση της επέμβασης στα ανατομικά δεδομένα του κάθε ασθενή ξεχωριστά.
- Η εξαιρετικά ασφαλής πραγματοποίηση της επέμβασης.
- Το μικρότερο χειρουργικό τραύμα, η σημαντικά ταχύτερη αποκατάσταση και ο μειωμένος χρόνος νοσηλείας.
- Η ελάττωση του μετεγχειρητικού πόνου και των αναγκών για μετάγγιση.
- Η αύξηση του βαθμού ικανοποίησης του ασθενή (>90%).
Παρακάτω μπορείτε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες απο την συνέντευξή μου στην εκπομπή “Πρώτα από όλα η υγεία μου ” στο Atlas TV.