• Επικοινωνία
el Greek
bg Bulgarianen Englishfr Frenchde Germanel Greekit Italianru Russianes Spanish
logo
  • Αρθροσκόπηση ‘Ωμου
  • Αρθροσκόπηση Γόνατος
  • Ρομποτική Αρθροπλαστική Γόνατος
  • Αρθροπλαστική
  • Αθλητικές Κακώσεις
  • Προφίλ
    • Βιογραφία
    • Αρθρογραφία
    • Blog
  • Ιατρείο
  • Επικοινωνία
Search
Close

Blog

  • Home
  • Blog
  • Τι είναι οι Μυϊκές θλάσεις

SEARCH

CATEGORIES

  • Blog

JOIN OUR LIST

Recent Post

Blog

Τι είναι η Ρήξη Μηνίσκου

Blog

Τι είναι η Πρόσθια Αστάθεια Ώμου

Blog

Τι είναι η Ασβεστοποιός Τενοντίτιδα

Blog

Τι είναι η Ρήξη Υπερακανθίου

Blog

Τι είναι η Ακρωμιοπλαστική

A-man-experiencing-muscle-strain-in-black-and-white
Blog

Τι είναι οι Μυϊκές θλάσεις

29 Μαρτίου, 2022 artabout
0 Comments

Τι είναι οι μυϊκές θλάσεις και πώς αντιμετωπίζονται?

Ο τραυματισμός-κάκωση των μυϊκών ινών ονομάζεται θλάση (muscle strain). Στις περισσότερες περιπτώσεις η βλάβη προκύπτει από απότομη διάταση του μυός, η οποία έχει σαν αποτέλεσμα την υπερφόρτιση και ρήξη (μερική ή ολική) των ινών του, ενώ, σπανιότερα, είναι δυνατό να έχουμε βλάβη στο μυ μετά από απευθείας τοπική πλήξη (contusion).

Οι θλάσεις συμβαίνουν συχνότερα στη περιοχή όπου ο μυς συνδέεται με τον τένοντα και τα συμπτώματα είναι οξύ και άμεσο άλγος, οίδημα και τοπική ευαισθησία, καθώς και περιορισμός της κίνησης.

Οι θλάσεις διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες:

Θλάσεις Ι βαθμού, όπου υπάρχει διάταση/περιορισμένη ρήξη των μυϊκών ινών.

Θλάσεις ΙΙ βαθμού, με μερική ρήξη των μυϊκών ινών, διατήρηση όμως της συνέχειας του μυός.

Θλάσεις ΙΙΙ βαθμού, όπου υπάρχει πλήρης διατομή  του μυός ή της μυοτενόντιας συμβολής.

Θλάσεις εμφανίζονται συχνότερα σε αθλητές ή αθλούμενους και συνήθως εντοπίζονται στους μυς των κάτω άκρων, όπως ο τετρακέφαλος, οι προσαγωγοί, οι οπίσθιοι μηριαίοι και η γαστοκνημία (γάμπα). Άτομα τα οποία έχουν υποστεί θλάσεις στο παρελθόν έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποστούν νέα κάκωση στην ίδια περιοχή, ιδιαίτερα αν δεν έχουν αντιμετωπιστεί ορθά, ή δεν έχουν ολοκληρώσει το πρόγραμμα αποκατάστασής τους.

Αμέσως μετά τον τραυματισμό εφαρμόζουμε τις αρχές του R.I.C.E. (Rest – Ice – Compression – Elevation / ακινητοποίηση – παγοθεραπεία – συμπίεση – ανύψωση του μέλους). Η πρώτη αυτή περίοδος προφύλαξης είναι σημαντική και έχει φανεί ότι η αρχική ακινητοποίηση μειώνει την έκταση της ουλής και την συχνότητα υποτροπών στο μέλλον. Μετά όμως από τις πρώτες 2-3 ημέρες ξεκινούμε ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης που περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων ήπια κινητοποίηση και διατάσεις, (πάντοτε εντός των ορίων του πόνου) με στόχο την καλύτερη επαναγγείωση της περιοχής και την καλύτερη ανάπλαση των μυϊκών ινών, έτσι ώστε ο μυς, μετά την επούλωσή του, να επανέλθει πολύ κοντά στα προηγούμενα, φυσιολογικά επίπεδα ανθεκτικότητας και ελαστικότητας.

Στην καλύτερη και ταχύτερη αποκατάσταση βοηθούν συχνά οι τοπικές εγχύσεις αυτόλογων αυξητικών παραγόντων (πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια – PRP) ή βλαστοκυττάρων, ενώ σε επιλεγμένες σοβαρές βλάβες είναι δυνατό να απαιτηθεί χειρουργική επέμβαση για την καλύτερη αποκατάσταση του μυός.

Related Posts

SLAP-1a1

Τι είναι η Βλάβη SLAP

8 Ιανουαρίου, 2022
0 Comments

Τι είναι η βλάβη τύπου SLAP και πώς αντιμετωπίζεται;

Ο όρος βλάβη SLAP χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του ’90 από τον S.J. Snyder και είναι μια ακροστιχίδα λέξεων (lesion of the Superior Labrum from Anterior to Posterior) που περιγράφει μια βλάβη στο άνω τμήμα του επιχειλίου χόνδρου του ώμου, ο οποίος αποκολλάται στο σημείο έκφυσης του τένοντα της μακράς κεφαλής του δικεφάλου. Αφορά κυρίως ρίπτες, αθλητές βαρέων αθλημάτων, καθώς και αθλητές του volley, του handball, του πόλο και του τέννις που φορτίζουν διαρκώς τον ώμο σε ανύψωση, απαγωγή και έξω στροφή. Μπορεί να αφορά όμως και άλλους, αθλούμενους ή μη, που υπέστησαν τραυματισμό μετά από πτώση ή απότομη κίνηση απαγωγής και έξω στροφής. Είναι επίσης πιθανό να συνυπάρχει με χρόνια αστάθεια του ώμου, μετά από πολλαπλά εξαρθρήματα ή υπεξαρθρήματα. Η διάγνωση γίνεται με την κλινική εξέταση και επιβεβαιώνεται με τη Μαγνητική Τομογραφία (MRI).

SLAP-1a1

Η βλάβη τύπου SLAP προκαλεί αίσθημα αστάθειας και κυρίως έντονο πόνο σε κινήσεις ανύψωσης και στροφής του άκρου πάνω από το ύψος του ώμου. Η φυσικοθεραπεία και η βελτίωση της κινησιολογίας της άρθρωσης του ώμου καθώς και τροποποιήσεις στην τεχνική και την προπόνηση των αθλητών βελτιώνουν τη συμπτωματολογία σε αρκετές περιπτώσεις. Η μη βελτίωση με συντηρητικά μέσα, οι συχνές υποτροπές και η αδυναμία του ασθενούς (αθλούμενου ή μη) να επανέλθει στο επιθυμητό επίπεδο δραστηριότητας, καθιστά αναγκαία τη χειρουργική αντιμετώπιση της βλάβης SLAP. Η αρθροσκοπική καθήλωση του αποκολλημένου άνω τμήματος του επιχειλίου χόνδρου και της έκφυσης του τένοντα της μακράς κεφαλής του δικεφάλου, είναι μία επέμβαση τεχνικά απαιτητική που όμως γίνεται με ελάχιστη παρεμβατικότητα (MIS) από χειρουργούς ειδικευμένους στην αρθροσκοπική χειρουργική αθλητικών κακώσεων. Η αρθροσκοπική αυτή επέμβαση έχει χαμηλή νοσηρότητα και επιτρέπει την έξοδο του ασθενούς από την κλινική την ίδια μέρα, ενώ και η μετεγχειρητική αποκατάσταση είναι σαφώς ταχύτερη.

 

Μετά την επέμβαση απαιτείται συγκεκριμένο πρόγραμμα φυσικοθεραπείας, κινησιοθεραπείας και μυϊκής ενδυνάμωσης. Η επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες και την εργασία επιτρέπεται μέσα σε λίγες εβδομάδες, ενώ η επιστροφή σε ήπιες αθλητικές δραστηριότητες είναι συνήθως εφικτή μετά τους 2-3 μήνες.

Read More
outdoors-couple

Τι είναι η Οστεοπόρωση

29 Μαρτίου, 2022
0 Comments

Τι είναι η οστεοπόρωση;

Οστεοπόρωση είναι η «αραίωση» και το «αδυνάτισμα» των οστών με αποτέλεσμα να αυξάνονται σημαντικά οι πιθανότητες κατάγματος των οστών έστω και με μικρή ή ελάχιστη βία.

Ποιούς αφορά η οστεοπόρωση και πού οφείλεται;

Η οστεοπόρωση αφορά κυρίως τις γυναίκες, και μάλιστα ιδιαίτερα μετά την εμμηνόπαυση. Πέρα από το φύλο όμως διατροφικοί, ορμονικοί και γενετικοί παράγοντες, όπως και η αποχή από την άσκηση φαίνεται να παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση, αλλά και τη σοβαρότητά της. Η οστεοπόρωση όμως αφορά επίσης τόσο γυναίκες όσο και άνδρες που λαμβάνουν για άλλους ιατρικούς λόγους χημειοθεραπευτικά, ή κορτικοστεροειδή για μακρό χρονικό διάστημα.

Προκαλεί πόνο ή άλλα συμπτώματα η οστεοπόρωση;

Παρά τη γενική αίσθηση ότι συχνά οι μυοσκελετικοί πόνοι οφείλονται στην οστεοπόρωση, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Η οστεοπόρωση είναι συνήθως «σιωπηλή» νόσος κλινικά (εξ ου και η ονομασία της «silent killer» την Αγγλική βιβλιογραφία). Πόνος μπορεί να προκληθεί μόνον μετά από κατάγματα ή «μικρο-κατάγματα» που προκαλούνται εξαιτίας της, συχνά με ελάχιστη βία.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να την προλάβουμε ή να τη διαγνώσουμε έγκαιρα;

Η πρόληψη και σε αυτή την παθολογία, όπως και σε πολλά άλλα νοσήματα, είναι ιδιαίτερα σημαντική. Η σωστή διατροφή, η άσκηση και οι τακτικοί έλεγχοι είναι κάτι που πρέπει να ξεκινά από νεαρή ηλικία και να συνεχίζεται και μετά την εμμηνόπαυση. Τακτικοί έλεγχοι με ειδικές εξετάσεις και παρακολούθηση από εξειδικευμένους γιατρούς, ειδικά σε γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό οστεοπόρωσης, ή μετά την εμμηνόπαυση, είναι ο ασφαλέστερος τρόπος να διαγνώσουμε το πρόβλημα και να παρέμβουμε έγκαιρα θεραπευτικά.

Τι θεραπευτικές δυνατότητες έχουμε;

Η ευρύτατη έρευνα που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια επάνω στην οστεοπόρωση και ην αντιμετώπισή της είχε σαν αποτέλεσμα οι γνώσεις μας για την αιτιοπαθογένεια της νόσου να έχουν σημαντικά αυξηθεί αλλά και η θεραπευτική φαρέτρα μας να έχει εμπλουτιστεί με αρκετά, νέα, εύληπτα και ιδιαίτερα αποτελεσματικά φάρμακα, όπως μεταξύ άλλων τα διφωσφωνικά, το ρανελικό στρόντιο, σκευάσματα παραθορμόνης και τελευταία το denosumab.

Read More
Layer 2

Τι είναι η αρθροπλαστική γόνατος

21 Μαρτίου, 2022
0 Comments

Τι είναι η Αρθροπλαστική Γόνατος?

Knee Before and After 3

Η άρθρωση του γόνατος μαζί με αυτή του ισχίου είναι οι συχνότερα προσβαλλόμενες από οστεοαρθρίτιδα αρθρώσεις του ανθρώπινου σώματος. Ένας κύριος λόγος για αυτό είναι ότι επιβαρύνονται με σημαντικά φορτία, καθώς «σηκώνουν» όλο το βάρος του σώματός μας κατά την όρθια στάση και τη βάδιση. Η οστεοαρθρίτιδα έχει σαν αποτέλεσμα να καταστραφεί ο χόνδρος και το οστούν που υπάρχει κάτω από αυτόν, μια κατάσταση που προκαλεί έντονο πόνο κατά τις δραστηριότητες της καθημερινότητας και σε πιο προχωρημένα στάδια ακόμη και κατά την ανάπαυση και τον ύπνο. Αρθροπλαστική είναι η χειρουργική τεχνική που εφαρμόζεται εδώ και πάνω από 50 χρόνια και κατά την οποία αντικαθιστούμε τη φθαρμένη άρθρωση με μία νέα τεχνητή άρθρωση.

Τις τελευταίες δεκαετίες η εξέλιξη τόσο στη χειρουργική τεχνική όσο και στα χρησιμοποιούμενα υλικά υπήρξε ραγδαία, με αποτέλεσμα σήμερα οι επεμβάσεις αυτές στα χέρια εξειδικευμένων χειρουργών να θεωρούνται επεμβάσεις ρουτίνας, με χαμηλή νοσηρότητα, μικρό χρόνο μετεγχειρητικής αποκατάστασης και πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας. Σήμερα, με τις νεώτερου σχεδιασμού προθέσεις, επιτυγχάνουμε σε πολύ υψηλά ποσοστά πλήρη αποκατάσταση της λειτουργικότητας και της κινηματικής του γόνατος. Αυτό επιτρέπει την ταχεία επιστροφή του ασθενούς τόσο στις καθημερινές όσο και, εάν αυτό είναι επιθυμητό, σε ήπιες αθλητικές δραστηριότητες.

Layer 2

Τα τελευταία χρόνια δοκιμάζεται με επιτυχία η πραγματοποίηση των επεμβάσεων αυτών με τεχνικές χαμηλής επεμβατικότητας (Minimally Invasive Surgery), καθώς και, όταν υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις, η χρήση πιο περιορισμένων αρθροπλαστικών, όπως οι μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική στο γόνατο, όπου αντικαθιστούμε μόνο το φθαρμένο έσω διαμέρισμα του γόνατος.

TKR 2
Read More
footerlogo

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ.
Μετεκπαιδευθείς στο τμήμα
χειρουργικής ώμου & γόνατος Royal Ortho-
paedic Hospital, Birmingham, Μ. Βρετανία

2310 304 442

Κλείστε ραντεβού

Λεωφ. Κ. Καραμανλή 137
Θεσσαλονίκη, Περιοχή Μαρτίου
Τ. 2310 304 442
Κ. 6977 633 421
info@arthroscopy.net.gr

Facebook
Instagram
Youtube
Linkedin
Twitter
  • Αρθροσκόπηση ‘Ωμου
  • Αρθροσκόπηση Γόνατος
  • Ρομποτική Αρθροπλαστική Γόνατος
  • Αρθροπλαστική
  • Αθλητικές Κακώσεις
  • Προφίλ
    • Βιογραφία
    • Αρθρογραφία
    • Blog
  • Ιατρείο
  • Επικοινωνία

Αρθροσκόπηση ‘Ωμου

Αρθροσκόπηση Γόνατος

Αρθροπλαστική

Αθλητικές Κακώσεις

Προφίλ

Βιογραφία

Ιατρείο

Blog

Επικοινωνία

Λεωφ. Κ. Καραμανλή 137
Θεσσαλονίκη, Περιοχή Μαρτίου
Τ. 2310 304 442
Κ. 6977 633 421
info@arthroscopy.net.gr
el Greek
bg Bulgarianen Englishfr Frenchde Germanel Greekit Italianru Russianes Spanish
Facebook
Youtube
Linkedin
Twitter

©Copyright 2012 Δημήτρης Σ. Καράταγλης Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Κατασκευή Ιστοσελιδών Artabout.gr

el Greek
bg Bulgarianen Englishfr Frenchde Germanel Greekit Italianru Russianes Spanish
X
  • Menu
  • Categories
  • Αρθροσκόπηση ‘Ωμου
  • Αρθροσκόπηση Γόνατος
  • Ρομποτική Αρθροπλαστική Γόνατος
  • Αρθροπλαστική
  • Αθλητικές Κακώσεις
  • Προφίλ
    • Βιογραφία
    • Αρθρογραφία
    • Blog
  • Ιατρείο
  • Επικοινωνία
  • Medicine