Τι είναι η Ακρωμιοπλαστική
Τι είναι το σύνδρομο υπακρωμιακής προστριβής και πώς αντιμετωπίζεται?
Σύνδρομο προστριβής ονομάζουμε την επώδυνη κατάσταση όπου ο τένοντας του υπερακανθίου προστρίβεται/προσκρούει στο ακρώμιο (το οστό της «επωμίδας») κατά τη διάρκεια της κίνησης του ώμου. Αυτό συμβαίνει όταν έχουν σχηματιστεί οστεόφυτα στην κάτω επιφάνεια του ακρωμίου, με αποτέλεσμα άλγος και έντονη φλεγμονή του τένοντα (τενοντίτιδα), ιδιαίτερα κατά την κίνηση, ενώ είναι πιθανό προοδευτικά να προκληθεί και ρήξη του τένοντα. Η διάγνωση τίθεται κλινικά και επιβεβαιώνεται με Μαγνητική Τομογραφία (MRI).
Η αρχική αντιμετώπιση συνίσταται σε ανάπαυση του μέλους, φαρμακευτική αγωγή με αντιφλεγμονώδη φάρμακα, έγχυση στεροειδών και τοπικού αναισθητικού και φυσικοθεραπεία.
Αν αποτύχουν τα παραπάνω μη επεμβατικά μέσα, η μόνη λύση είναι η χειρουργική παρέμβαση για την αφαίρεση των οστεοφύτων και του φλεγμονώδους υμένα σε μια επέμβαση που ονομάζεται «ακρωμιοπλαστική». Η επέμβαση αυτή σήμερα, στα χέρια εξειδικευμένων χειρουργών, γίνεται αρθροσκοπικά. Με την αρθροσκόπηση έχουμε τη δυνατότητα να επιβεβαιώσουμε τη διάγνωση και να αφαιρέσουμε με ακρίβεια όλα τα οστεόφυτα και το φλεγμονώδη ιστό, όπως επίσης και να παρέμβουμε σε όποια άλλη παθολογία πιθανόν συνυπάρχει
Η αρθροσκοπική ακρωμιοπλαστική είναι επέμβαση ελάχιστης παρεμβατικότητας, με χαμηλή νοσηρότητα, ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά επιτυχίας και επιτρέπει την αυθημερόν έξοδο του ασθενούς από την κλινική, καθώς και ταχεία μετεγχειρητική αποκατάσταση και επάνοδο στις καθημερινές δραστηριότητες, την εργασία και τον αθλητισμό.